A valóság, mint közös hallucináció

0
(0)

Anil Seth agy- és tudatosságkutató a TED-en megjelent előadásában bemutatja a legújabb kutatási eredményeket, melyek alapján mindennapi valóságunk nem más, mint közös hallucináció, melyet agyunk elvárásai és korábbi tapasztalatok alapján kialakul feltevései hoznak létre.

Előadásából megtudjuk, hogy neurológiai szempontból nem létezik objektív valóság, hogy az agyunk és az idegrendszer az érzékszervi ingereket összegyűjtve próbálja meg kitalálni mi is történik a körülöttünk levő világban. Bemutat több egyszerű kísérletet, mellyel az agy és az érzékszervek könnyedén becsaphatóak.

A hétköznapi valóság Seth szerint nem más, mint kontrollált hallucináció. Azt tapasztaljuk, amit tapasztalni szeretnénk, ami öntudatlan elvárásainknak megfelel. A patologikus esetekben nem történik más, mint bizonyos berögződések, asszociációk kórosan és kontrollálatlanul felerősödnek. A tudatosság kutatása így nem csak az elme betegségeinek gyógyításában segít, hanem önmagunk megismerésében is.

Az Én tapasztalata éppoly törékeny és gyenge lábakon áll, mint az objektív külvilágba vetett hitünk. Még a saját testünk határainak érzékelése is könnyen kijátszható és erről egyszerű kísérletekből meg is győződhetünk. A tudatosságunkat, én-képzetünket kialakító belső párbeszédünk, emlékeink, tapasztalataink célja a biológiai test túlélésének biztosítása. Az Én-kép ezeknek a folyamatoknak a mellékterméke, az észlelési folyamatok által keltett illúzió.

Az idegtudományok jelenlegi ismeretei szerint, nem rendelkezünk szilárd Énnel, mindaz amit saját létezésünkként tapasztalunk biológiai és neurobiológiai folyamatok keltette hallucináció. Sokkalta inkább agyunkkal látunk, hallunk és érzékelünk, mint az érzékszerveinkkel, ezért az általunk megtapasztalt világ sokkal inkább saját teremtményünk mintsem objektív valóság.

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=lyu7v7nWzfo” width=600 height=400 ]

 

 

Mennyire tetszett amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma 0

Még nincsenek értékelések!

Hozzászólások nem engedélyezettek, de a trackbacks és a ping elérhető.