Éber jelenlét alapú kognitív terápia (MBCT)

0
(0)

Az éber jelenlét alapú kognitív terápia a meditációs gyakorlatok és a kognitív kezelések egyesüléséből jött létre.

A kognitív terápia célja, hogy megszabadítsa a betegeket a mentális betegségektől, melyeket tévesen és rosszul működő gondolkozási mintáik okoznak. Az éber jelenlét gyakorlatával képessé válunk saját gondolataink, érzeteink és érzéseink tudatossá tételére és ítélkezésmentes megfigyelésére. E két módszer frigyéből született az MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy).

Az elmúlt húsz évben történt tudományos kutatások azt mutatják, hogy az MBCT módszer sikeresen alkalmazható depresszió, szorongás, ADHD és bipoláris zavarok kezelésére különböző korosztályokban is.

Hogyan működik?

  • Az éber jelenlét segít a gyakorlónak felismerni saját gondolati és hangulati mintázatait.
  • Az éber jelenlét megtanít a jelenben levésre és az apró örömök értékelésére.
  • Az éber jelenlét megtanítja a gyakorlót, hogyan állítsa meg a negatív gondolatok spirálját, melyek rossz hangulatból vagy régi fájdalmas emlékekből erednek.
  • Az éber jelenlét segítségével a gyakorló képes bármilyen tudatállapotból egy harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb, éberebb tudatállapotra váltani.

Az éberség egész napi gyakorlása a legbiztosabb módja annak, hogy az éber jelenlét életünk részévé váljon!

Éber zuhanyzás

Ez az egyik legegyszerűbb gyakorlat a kezdők számára. Zuhanyzás közben irányítsuk figyelmünket a hő és tapintás érzetekre amit a víz sugara kelt a bőrünkön. Figyeljünk az illatokra és hangokra. Ha gondolataink lekalandoznának, figyelmünket szelíden irányítsuk vissza az érzetekre!

Éber étkezés

Kapcsoljunk ki minden zavaró tényezőt (TV, rádió, telefon) és figyelmünket irányítsuk az íz és szag érzetekre. Figyeljük meg, milyen érzetek keletkeznek rágás közben. Az édes, fanyar, sós, savanyú és keserű ízek szinte minden ételben megtalálhatóak különböző arányban, próbáljuk meg felfedezni őket!

A jóga, mint éberséget fejlesztő gyakorlat

A jóga gyakorlatok (ászanák) segítenek figyelmünket a testünkre irányítani, megtanítja a gyakorlót a saját testében lenni. Erősíti a belső érzékelést és az összpontosítást.

Éber jelenlét

 

Törekedjünk az éber jelenlétet egész napunk során fenntartani, hogy életünk részévé válhasson! Az éber jelenlét módszerét elsajátíthatjuk online kurzusokon, tanfolyamokon, vagy akár elvonulások alkalmával is.

 

Forrás: https://positivepsychologyprogram.com/mbct-mindfulness-based-cognitive-therapy/

 

Mennyire tetszett amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma 0

Még nincsenek értékelések!

Hozzászólások nem engedélyezettek, de a trackbacks és a ping elérhető.