A folyton változó személyiség

3
(2)
A folyton változó személyiség
Forrás: qz.com

Személyiségünk folyamatosan változik, ifjúkori és időskori énünk között nem található semmilyen statisztikai korreláció – ezzel az eredménnyel zárult egy 63 éven át tartó kutatás.

Ha egy ifjúkori képünkre nézünk valószínű, hogy felfedezünk hasonlóságokat mostani kinézetünkkel. De, hogy ugyanazok a személyiségek vagyunk-e egy életen át, az folyamatos filozófiai és pszichológiai viták tárgya.

Minden idők leghosszabb személyiség vizsgálata azt sugallja, hogy fizikai megjelenésünkkel és sejtjeinkkel egyetemben, személyiségünk is változik életünk során, gyakran oly mértékben, hogy az alig hasonlít fiatalkori énünkre.

A kutatás 1950-ben kezdődött, 1208 tizennégy éves gyermekkel, Skóciában. A tanáraik hat kérdőívet töltettek ki velük, hogy értékeljék a tizenévesek hat személyiségvonását: önbizalom, kitartás,hangulati stabilitás, lelkiismeretesség, eredetiség és tudásvágy. Több mint hat évtizeddel később, a kutatók 635 résztvevőt kértek fel a kérdőívek újbóli kitöltésére, akik közül 174 belegyezett a tesztek kitöltésébe.

Hetvenhét évesen a résztvevőknek értékelnie kellett magukat a hat személyiségjeggyel kapcsolatosan és megjelöltek egy közeli barátot vagy rokont, akinek szintén értékelnie kellett őket. Az eredmények alapján alig volt valamilyen átfedés a 63 évvel korábbi tesztek eredményeivel. Nem lehetett kimutatni jelentős korrelációt a 63 évvel korábbi eredményekkel. A kutatók korábban azt feltételezték, hogy a személyiség stabilitására utaló adatokat fognak kapni, de az eredmények ezt megcáfolták.

Az eredmények meglepték a kutatókat, mert korábbi személyiség tesztek, melyek rövidebb időt íveltek át, valamennyire stabilitást mutattak. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy minél hosszabb a mérések közti idő, annál kisebb hasonlóság van a vizsgálati alanyok személyisége között.

Ha a gondolati mintázatok, érzelmek és viselkedés ilyen drasztikusan változnak az évtizedek alatt, ugyanannak a személyiségnek tekinthetjük-e magunkat, mint akik évtizedekkel azelőtt voltunk?

Ez a kérdés kapcsolódik azokhoz az átfogóbb elméletekhez, melyek az Én természetével foglalkoznak. Egyre növekszik azon idegtudományi kutatási eredmények száma, melyek alátámasztják azon Buddhista filozófiát, mely szerint a stabil én látszata nem több illúziónál. Ez a kutatási eredmény is azt mutatja, hogy az évek múlásával fiatalkori Énünk annyit változik, hogy szinte semmilyen tulajdonságunk nem marad, mely hasonlítana ifjúkori személyiségünkre.

 

Forrás: qz.com

Mennyire tetszett amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 3 / 5. Szavazatok száma 2

Még nincsenek értékelések!

Hozzászólások nem engedélyezettek, de a trackbacks és a ping elérhető.