Boldogság

5
(1)

BoldogságÖsztönösen keressük a boldogságot és ragaszkodunk hozzá, ha már egyszer elértük, akár csak egy múló pillanatra is. Ha még nem tapasztaltuk meg, akkor is van róla valami homályos elképzelésünk, és vágyakozva, buzgón tevékenykedünk, hogy elérjük.

De vajon tudjuk­-e pontosan mit kergetünk? Meg tudjuk­-e határozni, mi az a boldogság? Mi az aminek oltárán feláldozzuk értékes perceinket, értékes életünket? Mi a boldogság? A hirtelen kellemes meglepetés okozta eufória? Vagy a szexuális egyesülés során megtapasztalt csúcspont? Netán a siker által kiváltott dicséret, büszkeség? Vagy egy szerető ölelés? A biztonságos, meleg otthon? Vagy talán a belső és külső harmónia?

Mi a boldogság? Egy tartós állapot, vagy csak egy vágy beteljesülésekor létrejövő euforikus érzet? Lehetséges­-e, hogy szenvedéseink oka épp a boldogságra való szüntelen törekvésünkben keresendő? Mert mikor is lennénk tökéletesen boldogok? Ha álmaink párjával élnénk harmonikus, minden vágyunkat kielégítő párkapcsolatban, álmaink munkáját végeznénk, álom fizetésért, minden napunk egészségben, vígan telne, s nem lennének konfliktusaink se magunkkal se másokkal?

Vajon elérhető-­e ez az állapot itt a Földön? Vajon mente­sülhetünk-­e az öregségtől, betegségtől és szeretteink elvesztésétől? Vajon történhet­-e minden úgy ahogyan szeretnénk? Vajon a párunk a tökéletlen, vagy csak bennünk kevés a szeretet és az elfogadás? A munkával van­-e baj amit végzünk, vagy csak úgy érezzük, túl olcsón adjuk el az időnket, ahelyett, hogy szolgálatnak tekintenénk életünket?

És van-­e bármi ezen a világon amire, azt mondhatjuk: ez az enyém? Vagy mindent csak ajándékba kaptunk, kölcsönbe, megőrzésre, tapasztalásra, teremtésre, szeretetre? És ha a testünk, tudatosságunk, életünk mind ajándék, érdemes­-e saját boldogságunkat hajszolva elvesztegetni létünket? De ha nem saját önzőségünk szemüvegén át értékeljük a dolgokat, mi az értékes az életben? Mi a motiváció a cselekvéshez? Hogyan kerüljük el, hogy az önző létet feladva, ne váljunk mártírrá, önmegtagadóvá és önfeladóvá? Kit válasszunk társul, ha már nem az a fő szempont, hogy ki tesz minket boldogabbá, ki elégíti ki a legtöbb vágyunkat a legrövidebb időn belül?

Milyen szolgálatot válasszunk, ha már nem az a cél, hogy olyan munkánk legyen mely büszkeségünket legjobban táplálja? Ragaszkodás a boldogsághoz és büszkeséghez. Önnön börtönünk két leghatalmasabb bástyája. Ki merünk-­e menni a falakon túlra önként? Vagy megvárjuk, hogy bástyáinkat, s falainkat Mennydörgés tiporja porba? Merünk­-e bízni magunkban és a gondviselésben, vagy félelmeinknek engedve hátat fordítunk a hívó szónak? És meghalljuk­-e a hívó szót a tevékenységeink által keltett káoszban és zajban? Terméketlen sivár pusztasággá változtatjuk­-e lelkünket, életünket s tudatunkat, vagy társteremtőként részt veszünk a Teremtésben?

Elfogadjuk­-e az ajándékot amit kaptunk, vagy megtagadjuk azt, s ezáltal önmagunkat? Áldássá válnak­-e szavaink és tetteink vagy Istenkáromlássá? Ha már nem önzőn viszonyulunk a Léthez, ha nem a „nekem ez jó”, „nekem ez rossz” kettősségén keresztül szemléljük az Életet, mi alapján döntjük el mi a jó és mi a rossz? Egyáltalán van­-e értelme ezeknek a kettősségre épülő fogalmaknak? Vissza lehet-­e adni, le lehet-e képezni szavakkal, fogalmakkal a Létezés sokszínűségét? Meg lehet-­e ragadni szavakkal a Valóságot, vagy elillan előlünk, mint vízcseppek az összeszorított markunkból?

És mi marad a kettősségeken és a fogalmakon túl? Behatolunk-­e az örök jelenbe, ahol minden esemény egyedi, egyszeri, megismételhetetlen és katartikus? Felismerjük­-e a jelenségek semleges és pártatlan nagy­szerűségét? Megpillantjuk-­e magunkat a Mindenségben és a Mindenséget önmagunkban? Hol találjuk meg kérdéseinkre a válaszokat? S melyik ösvény vezet el minket oda? S meg tudjuk­-e érteni, fel tudjuk-­e dolgozni a kapott válaszokat? Lehetséges-­e, hogy a válaszok bennünk vannak, itt és most? És ha bennünk vannak a válaszok, mi, vagy ki gátol meg minket abban, hogy meghalljuk, meghallgassuk őket? Talán csak nem szomjazunk még rájuk igazán, tiszta szívünkből?


A Beszélgetések Budával című könyvet meg is tudod rendelni webshopunkban!

Mennyire tetszett amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma 1

Még nincsenek értékelések!

Hozzászólások nem engedélyezettek, de a trackbacks és a ping elérhető.