Hogyan szabadulhatunk meg a szenvedéstől?

posted in: Gondolatok | 0

A szenvedés és a törekvés annak elkerülésére, valamint a boldogság utáni sóvárgás végigkíséri mindnyájunk életét. Életünk és az emberi faj története nem más, mint szüntelen menekülés a szenvedés elől. Mindenki boldog szeretne lenni és szeretné elkerülni a szenvedést.Szenvedés

De mi is valójában a szenvedés oka?

A szenvedés oka nem más, mint a folytonos ítélkezés, hogy dolgokat és eseményeket olyan tulajdonságokkal ruházunk fel mellyel azok valójában nem rendelkeznek, hogy állandónak tekintünk dolgokat, amelyek valójában mulandóak. A szenvedés oka, hogy az életünkben felbukkanó tárgyak, események és személyek vagy vonzalmat vagy ellenszenvet váltanak ki belőlünk és ezeknek a késztetéseknek kényszeresen igyekszünk megfelelni.

A vonzó dolgokhoz ragaszkodás alakul ki, az ellenszenvet kiváltóktól pedig igyekszünk minél távolabb tartani magunkat. Ekkor megjelenik a félelem, hogy ragaszkodásunk tárgyait elveszíthetjük, és ami taszító azt nem tudjuk majd távol tartani. Tudatunk folyton e szélsőségek közt hánykódik, felkorbácsolva érzelmeinket.

Lehetséges-e minden számunkra vonzó dolgot megőriznünk?

Lehetséges-e a visszataszító dolgokat örökké távol tartanunk? Elkerülhetjük-e az öregséget, betegséget és a halált? Úgy vélem, hogy nem!

 

De akkor hogyan szabadulhatunk meg a szenvedéstől?

Tudatunk természetét megismerve, felismerjük a késztetéseket, a vonzalmat és ellenszenvet. Felismerjük, hogy a dolgok se nem jók, se nem rosszak, se nem vonzók, se nem taszítók. Azokat mi ruházzuk fel ezekkel a tulajdonságokkal, attól függően, hogy milyen korban és milyen társadalmi csoportban szocializálódunk.

 

A szenvedéstől azáltal tudunk megszabadulni, ha megszabadulunk a téveszmétől, hogy a dolgok állandóak és belső, mástól független tulajdonságokkal bírnak, ha megszabadulunk a vonzás és taszítás végtelen körforgásától.

És hogyan érhető ez el? Hogyan szabadulhatunk meg tudatlanságtól, vonzástól és ellenszenvtől?

Elmélkedjünk, figyeljük meg belső folyamatainkat, észlelésünk és érzékelésünk módját és mikéntjét. Figyeljük meg a tárgyakat és eseményeket és vizsgáljuk meg őket alaposan! Ekkor felismerhetjük, hogy az események se nem jók, se nem rosszak, hogy a dolgokat mi ruházzuk fel szépséggel és vonzerővel, s ami, vagy aki nekünk ellenszenves, az másoknak nem az.

Ezt felismerve, boldog egykedvűségben szemlélhetjük életünk eseményeit, s megszabadulhatunk szenvedéseinktől.

 

 

Mennyire tetszett amit olvastál?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

(Visited 41 times, 1 visits today)
Earn.com - Keress Bitcoint online!
Follow UrbanSiddha:

Latest posts from
Travelminit.hu - Erdély szállás